Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Wykwintna pieczeń rzymska

Składniki:
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1 i 1/2 czerstwej bułki
  • 1 jajo
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 1/2 szklanki jogurtu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • sól, pieprz
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • tłuszcz do smażenia
Zeszklij na tłuszczu posiekaną cebulę i czosnek i namocz w wodzie bułkę. Mięso wymieszaj z odciśniętą bułką, cebulą z czosnkiem i jajkiem, a także przypraw pieprzem i solą. Z powstałej masy uformuj bochenek, włóż go do natłuszczonej formy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Po 20 minutach pieczenia posmaruj go jogurtem wymieszanym z natką, bułką tartą, serem i musztardą i pozostaw w tej samej temperaturze jeszcze 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...