Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Wielkanocny mazurek orzechowy

Składniki na 16 porcji:
    masa:
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 10 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki mleka
  • kilka połówek włoskich orzechów
  • owoce lub skórka pomarańczowa smażona w cukrze
Najpierw upiecz kruche ciasto. Następnie na patelni roztop masło, wsyp cukier i podgrzej na małym ogniu. Gdy cukier się rozpuści, wrzuć posiekane orzechy i upraż je na złoty kolor. Wtedy wlej mleko, zamieszaj, jeszcze chwilę podgrzej, aż masa stanie się dość gęsta. Wyłóż ją na upieczony placek, udekoruj połówkami orzechów, smażonymi w cukrze owocami lub skórką pomarańczową. Dobrze jest przykryć mazurek ściereczką, aby nie wysechł przed podaniem na wielkanocny stół.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...