- 1/2 tabliczki twardej czekolady
- 1/2 szklanki mleka
- 3 jaja
- 3 łyżki cukru pudru
- po 2 łyżki mąki i margaryny
- 1/2 łyżeczki zapachu waniliowego
- tłuszcz do formy
- sól
Masę podgrzewaj na małym ogniu - stale mieszając - aż zgęstnieje i będzie odstawać od boków rondla. Dodaj cukier i zapach waniliowy, zagotuj i zestaw z ognia. Przygotuj jaja - rozbij je, oddziel żółtka od białek. Żółtka dodawaj (po jednym!) do masy czekoladowej, stale ją mieszając.
Białka ubij z odrobiną soli na bardzo sztywną pianę. Pianę delikatnie, ale dokładnie wymieszaj z masą czekoladową. Żaroodporne naczynie wysmarowane tłuszczem napełnij do połowy wysokości przygotowaną masą. Wstaw natychmiast do bardzo gorącego piekarnika i zapiekaj bez przykrycia około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz