- 1 szklanka kaszy kukurydzianej
- 3 szklanki mleka
- sól
- 2 łyżki masła
- 25 dag twarożku
- 4 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
- masło i bułka tarta do formy
- sos owocowy:
- 2 szklanki czarnych jagód lub porzeczek (mogą być mrożone)
- 1/2 szklanki śmietanki 30-proc.
- 2 łyżki cukru
Resztę masła utrzyj najpierw z cukrem, potem z żółtkami, cukrem waniliowym i skórką z dokładnie umytej pomarańczy, a na końcu z dodawanym po łyżce twarożkiem. Utartą masę połącz z wystudzoną kaszą i delikatnie z ubitą na sztywno pianą z białek.
Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, po czym napełnij masą sufletową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 230°C. Suflet piecz około 30 minut, sprawdzając patyczkiem (po nakłuciu musi być suchy), czy jest gotowy. Podawaj go z sosem.
Jak go przyrządzić?
Umyte i odsączone owoce zmiksuj lub przetrzyj je przez sito. Śmietankę ubij z cukrem, dopraw cukrem waniliowym i wymieszaj z wystudzonym przecierem. Napełnij nim sosjerkę i polej suflet tuż przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz