Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Suflet z kaszy kukurydzianej i twarogu

Składniki:
  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej
  • 3 szklanki mleka
  • sól
  • 2 łyżki masła
  • 25 dag twarożku
  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • masło i bułka tarta do formy
    sos owocowy:
  • 2 szklanki czarnych jagód lub porzeczek (mogą być mrożone)
  • 1/2 szklanki śmietanki 30-proc.
  • 2 łyżki cukru
Zagotuj 2 szklanki mleka ze szczyptą soli i łyżeczką masła. Wlej kaszę wymieszaną z pozostałym, zimnym mlekiem. Przykryj ją, zmniejsz ogień i gotuj, aż kasza się rozklei, a następnie ostudź.

Resztę masła utrzyj najpierw z cukrem, potem z żółtkami, cukrem waniliowym i skórką z dokładnie umytej pomarańczy, a na końcu z dodawanym po łyżce twarożkiem. Utartą masę połącz z wystudzoną kaszą i delikatnie z ubitą na sztywno pianą z białek.

Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, po czym napełnij masą sufletową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 230°C. Suflet piecz około 30 minut, sprawdzając patyczkiem (po nakłuciu musi być suchy), czy jest gotowy. Podawaj go z sosem.
Jak go przyrządzić?
Umyte i odsączone owoce zmiksuj lub przetrzyj je przez sito. Śmietankę ubij z cukrem, dopraw cukrem waniliowym i wymieszaj z wystudzonym przecierem. Napełnij nim sosjerkę i polej suflet tuż przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...