Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Suflet z agrestu

Składniki:
  • 50 dag dojrzałego agrestu
  • 3 jaja
  • 2 łyżki margaryny
  • 10 łyżek cukru pudru
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 3 łyżki soku cytrynowego
  • 10 łyżek tartej bułki
  • tłuszcz do formy
  • sól
Agrest przebierz, opłucz i oczyść, po czym dokładnie rozgnieć w rondlu. Na koniec rozgotuj z wodą (3-4 łyżki) i starannie przetrzyj przez sito. Margarynę utrzyj z cukrem pudrem na pianę. Jaja rozbij, żółtka oddziel od białek. Żółtka dodawaj teraz po jednym do masła (cały czas ucierając), potem dodaj skórkę z cytryny i sok cytrynowy. Składniki wymieszaj z przecierem agrestowym. Białka ubij z odrobiną soli na bardzo sztywną pianę. Pianę i tartą bułkę delikatnie, lecz dokładnie wymieszaj z przecierem agrestowym.

Masę wlej do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem, napełniając go do połowy wysokości. Wstaw natychmiast do bardzo gorącego piekarnika i zapiekaj bez przykrycia około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...