Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Suflet z białego sera

Składniki:
  • 5 jaj
  • 25 dag białego sera
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 5 kropel zapachu cytrynowego
  • tłuszcz do formy
  • sól
Ser przetrzyj przez sito (możesz go też zemleć w maszynce). Jaja rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj umyte rodzynki, sok cytrynowy, skórkę z cytryny, śmietanę - wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Białka ubij z odrobiną soli na bardzo sztywną pianę. Dodaj ją do masy serowej i delikatnie, lecz dokładnie wymieszaj. Całość wlej do żaroodpornej formy wysmarowanej tłuszczem, napełniając ją do połowy wysokości. Wstaw natychmiast do bardzo gorącego piekarnika i zapiekaj bez przykrycia około 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...