Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Suflet serowy

Składniki na 4 porcje:
  • 4 łyżki mąki
  • 6 dag masła
  • 15 dag startego żółtego sera (cheddar)
  • 6 jaj
  • 2 szklanki mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
Z mąki i masła zrób jasną zasmażkę, ostudź, a następnie wlej do niej mleko i wsyp przyprawy. Gotuj do zgęstnienia, stale mieszając. Do przygotowanej masy dodaj żółtka i żółty ser oraz dokładnie wymieszaj.

Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie połącz ją z masą serową, przełóż do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz około 15 minut, potem zwiększ temperaturę do 200°C i piecz jeszcze około 25 minut. Podawaj od razu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...