Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Suflet waniliowy

Składniki:
  • 1 szklanka mleka
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 3 jaja
  • po 4 łyżki mąki i margaryny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • tłuszcz do formy
  • sól
Margarynę rozpuść w rondlu, dodaj mąkę, wymieszaj i - ciągle mieszając - podgrzewaj 2 minuty na małym ogniu. Następnie odstaw z ognia, rozprowadź zimnym mlekiem, dodaj cukier waniliowy, po czym zagotuj i podgrzewaj na małym ogniu stale mieszając, aż masa zgęstnieje.

Dodaj cukier puder, zagotuj (znów stale mieszając), następnie zestaw z ognia. Jaja rozbij i oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj teraz do przestudzonej masy waniliowej i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Białka ubij z odrobiną soli na bardzo sztywną pianę, po czym pianę delikatnie wymieszaj z masą waniliową.

Formę wysmarowaną tłuszczem wypełnij masą do połowy. Natychmiast wstaw do bardzo gorącego piekarnika i zapiekaj bez przykrycia około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...