- 1 kg sera trzykrotnie mielonego
- 10 dag masła
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- 6 żółtek
- 40 dag cukru pudru
- cukier waniliowy
- 2 łyżki żelatyny
- 30 dag bakalii (rodzynki, figi, morele, smażona skórka pomarańczowa, płatki migdałowe)
- do dekoracji:
- winogrona
- brzoskwinie
- mandarynki
- posiekane orzechy laskowe
- płatki migdałowe
Gdy masa serowa będzie już jednolita, starannie wymieszaj ją z przygotowanymi bakaliami i przestudzoną żelatyną, a potem szybko przełóż do dużej tortownicy. Tortownicę wcześniej wysmaruj masłem, a jej bok obsyp posiekanymi orzechami i płatkami migdałowymi.
Masę serową przykryj karbowanym spodem posmarowanym masłem i obciąż ciężarkiem. Paschę wstaw do lodówki, by zastygła. Kiedy zastygnie okrój nożem jej brzeg, zdejmij bok tortownicy, a następnie (bardzo delikatnie) karbowany spód. Wierzch ciasta udekoruj według uznania cząstkami brzoskwiń i mandarynek oraz winogronami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz