Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Pascha wielkanocna z bakaliami

Składniki:
  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 10 dag masła
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 6 żółtek
  • 40 dag cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki żelatyny
  • 30 dag bakalii (rodzynki, figi, morele, smażona skórka pomarańczowa, płatki migdałowe)
    do dekoracji:
  • winogrona
  • brzoskwinie
  • mandarynki
  • posiekane orzechy laskowe
  • płatki migdałowe
Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę i odstaw. Żelatynę rozpuść w wodzie (ćwierć szklanki) i przygotuj według przepisu na opakowaniu. Masło utrzyj do białości, po czym ucieraj dalej, stopniowo dodając ser, ubite żółtka, śmietankę i cukier waniliowy.

Gdy masa serowa będzie już jednolita, starannie wymieszaj ją z przygotowanymi bakaliami i przestudzoną żelatyną, a potem szybko przełóż do dużej tortownicy. Tortownicę wcześniej wysmaruj masłem, a jej bok obsyp posiekanymi orzechami i płatkami migdałowymi.

Masę serową przykryj karbowanym spodem posmarowanym masłem i obciąż ciężarkiem. Paschę wstaw do lodówki, by zastygła. Kiedy zastygnie okrój nożem jej brzeg, zdejmij bok tortownicy, a następnie (bardzo delikatnie) karbowany spód. Wierzch ciasta udekoruj według uznania cząstkami brzoskwiń i mandarynek oraz winogronami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...