Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Słodkie kolanka

Szwajcarskie ciasteczka
    Składniki na 4 porcje:
  • 25 dag mąki
  • 1 jajo
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1/4 łyżeczki octu winnego
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania
Z mąki, 5-6 łyżek przegotowanej wody, octu winnego, jaja, łyżeczki oleju i soli zagnieć twarde lśniące ciasto. Posmaruj je pozostałym olejem, przykryj i pozwól „odpocząć”.

Mniej więcej po godzinie ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy, szklanką powycinaj krążki i wrzucaj je partiami na gorący olej, a gdy się „wybrzuszą” i nabiorą złocistej barwy - wyjmuj je i osączywszy z nadmiaru tłuszczu, obficie posypuj cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...