- 1 kg mięsa wieprzowego od szynki
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 75 dag świeżego szpinaku (ewentualnie mrożonego)
- 3-4 marchewki
- 1 mały pęczek dymki
- po kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu
- 3 ząbki czosnku
- 3 ząbki czosnku
- przyprawa do wieprzowiny
- sól
- 3 łyżki oleju
Teraz obgotuj szpinak. Po odcedzeniu wymieszaj go z posiekanym czosnkiem. Następnie obierz marchewkę, gotuj ją 5 minut, a potem odcedź. Dymkę pokrój w ćwiartki, szczypior posiekaj.
Płat mięsa obłóż szpinakiem, marchewką, grubo pokrojoną cebulą i ziołami. Posyp szczypiorkiem, przyprawą do wieprzowiny, skrop łyżką oleju i zroluj. Na koniec zwiąż nicią.
Mięso obsmaż na reszcie oleju, po czym włóż je do żaroodpornego naczynia i podlej pozostałym winem. Piecz 1,5 godziny w temperaturze 200°C. Podawaj na ciepło lub zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz