Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Szynka wiosenna

Składniki na 6 porcji:
  • 1 kg mięsa wieprzowego od szynki
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 75 dag świeżego szpinaku (ewentualnie mrożonego)
  • 3-4 marchewki
  • 1 mały pęczek dymki
  • po kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawa do wieprzowiny
  • sól
  • 3 łyżki oleju
Przygotuj mięso: opłucz je, a potem natnij tak, by powstał duży, płaski płat. Natrzyj solą i przyprawą do wieprzowiny, skrop winem i wstaw na kilka godzin do lodówki.

Teraz obgotuj szpinak. Po odcedzeniu wymieszaj go z posiekanym czosnkiem. Następnie obierz marchewkę, gotuj ją 5 minut, a potem odcedź. Dymkę pokrój w ćwiartki, szczypior posiekaj.

Płat mięsa obłóż szpinakiem, marchewką, grubo pokrojoną cebulą i ziołami. Posyp szczypiorkiem, przyprawą do wieprzowiny, skrop łyżką oleju i zroluj. Na koniec zwiąż nicią.

Mięso obsmaż na reszcie oleju, po czym włóż je do żaroodpornego naczynia i podlej pozostałym winem. Piecz 1,5 godziny w temperaturze 200°C. Podawaj na ciepło lub zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...