- ciasto:
- 1 kostka masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- tłuszcz i bułka tarta do tortownicy
- masa:
- 30 dag waniliowego serka homogenizowanego
- 1/2 kostki masła
- 2 żółtka jaj ugotowanych na twardo
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki rodzynek
- lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki wody lub wody z sokiem z cytryny
A teraz masa: utrzyj (zmiksuj) masło z żółtkami i cukrem pudrem. Dodaj serek i ewentualnie kilka kropli esencji waniliowej. Na koniec wsyp bakalie.
Wyłóż połowę masy serowej na upieczony krążek, po czym bardzo ostrożnie zsuń na nią drugi. Nie martw się, jeśli pęknie - możesz go łatwo złożyć, a kolejna warstwa masy posłuży do jego sklejenia. Całość przykryj trzecim krążkiem i polej lukrem, ozdabiając wierzch tortu łuskanymi orzechami, rodzynkami itp.
Czas na lukier: dokładnie wymieszaj cukier puder z wodą lub wodą z sokiem z cytryny, tak przygotowanym lukrem polej wierzch tortu.
Aby uzyskać większy efekt, tort udekoruj np. łuskanymi orzechami i rodzynkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz