Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Wspaniały tort serowy

Składniki:
    ciasto:
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • tłuszcz i bułka tarta do tortownicy
    masa:
  • 30 dag waniliowego serka homogenizowanego
  • 1/2 kostki masła
  • 2 żółtka jaj ugotowanych na twardo
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki rodzynek
    lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki wody lub wody z sokiem z cytryny
Masło posiekaj z mąką, dodaj cukier puder oraz żółtka, szybko zagnieć ciasto i włóż je do lodówki (co najmniej na pół godziny, choć możesz i na kilka dni!). Schłodzone w lodówce ciasto rozwałkuj na 3 bardzo cienkie krążki, które trzeba kolejno upiec (w piekarniku rozgrzanym do 180°C, w niedużej tortownicy) na złoty kolor. Zaraz po upieczeniu każdy z krążków delikatnie zsuń na odpowiedniej wielkości płaski talerz lub okrągłą tekturkę (po przestygnięciu kruche ciasto jest bardzo łamliwe!).

A teraz masa: utrzyj (zmiksuj) masło z żółtkami i cukrem pudrem. Dodaj serek i ewentualnie kilka kropli esencji waniliowej. Na koniec wsyp bakalie.

Wyłóż połowę masy serowej na upieczony krążek, po czym bardzo ostrożnie zsuń na nią drugi. Nie martw się, jeśli pęknie - możesz go łatwo złożyć, a kolejna warstwa masy posłuży do jego sklejenia. Całość przykryj trzecim krążkiem i polej lukrem, ozdabiając wierzch tortu łuskanymi orzechami, rodzynkami itp.

Czas na lukier: dokładnie wymieszaj cukier puder z wodą lub wodą z sokiem z cytryny, tak przygotowanym lukrem polej wierzch tortu.

Aby uzyskać większy efekt, tort udekoruj np. łuskanymi orzechami i rodzynkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...