Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Torcik z kremem jabłkowym

Składniki:
    biszkopt:
  • 4 jaja
  • po 4 łyżki mąki i cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
    krem:
  • 1 kostka masła lub masła roślinnego
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 50 dag jabłek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • galaretka (np. cytrynowa, pomarańczowa)
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj cukier. Teraz dodaj żółtka i delikatnie zamieszaj je w pianie łyżką, a na koniec wsyp mąkę i znów wymieszaj masę. Włóż ciasto do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piecz około 30 minut w piecu nagrzanym do 180°C, a następnie ostudź i pozostaw w tortownicy.

Z kolei w trakcie ucierania masła na krem dodawaj porcjami cukier, cukier wanilinowy, żółtka i sok z cytryny. Obierz jabłka, utrzyj je na grubej tarce i stopniowo dodawaj do kremu, delikatnie mieszając.

Gotowy krem wyłóż na biszkopt, wyrównaj powierzchnię, polej ją cienką warstwą galaretki i wstaw torcik do lodówki, by dobrze się schłodził.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...