- 1 mały kalafior
- 40 dag brokułów
- 20 dag marchewki
- 20 dag gotowanej szynki
- sos serowy:
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka śmietanki
- 1/2 szklanki mleka
- 12 dag startego ementalera
- starta gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Marchewkę oskrob i pokrój w drobną kostkę, szynkę pokrój w plastry, a potem w paski.
W garnku zagotuj osoloną wodę. Włóż kalafior i brokuły - gotuj je, aż zrobią się miękkie. Wyjmij na durszlak. Marchewkę zalej do połowy wodą i gotuj około 10 minut pod przykryciem na małym ogniu.
Teraz rozgrzej piekarnik do 200°C.
Przygotuj sos: masło rozpuść w garnku i zasmaż w nim mąkę na brązowo. Wlej mleko i śmietankę, gotuj jeszcze przez 3-4 minuty, ciągle mieszając. Na koniec wsyp ser, przyprawy i ponownie gotuj jeszcze przez 2-3 minuty.
Warzywa ułóż w formie sufletowej, ozdób szynką i polej sosem serowym.
Piecz przez około 15 minut, aż ser nabierze jasnobrązowego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz