Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Kalafior zapiekany z brokułami

Składniki na 4 porcje:
  • 1 mały kalafior
  • 40 dag brokułów
  • 20 dag marchewki
  • 20 dag gotowanej szynki
    sos serowy:
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka śmietanki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 12 dag startego ementalera
  • starta gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
Z kalafiora usuń głąb oraz liście i podziel go na różyczki. Opłucz i odsącz. Brokuły umyj i osącz, potem usuń liście, oddziel różyczki, ogonki nieco skróć i natnij na końcach na krzyż (dzięki temu szybciej się ugotują).

Marchewkę oskrob i pokrój w drobną kostkę, szynkę pokrój w plastry, a potem w paski.
W garnku zagotuj osoloną wodę. Włóż kalafior i brokuły - gotuj je, aż zrobią się miękkie. Wyjmij na durszlak. Marchewkę zalej do połowy wodą i gotuj około 10 minut pod przykryciem na małym ogniu.

Teraz rozgrzej piekarnik do 200°C.

Przygotuj sos: masło rozpuść w garnku i zasmaż w nim mąkę na brązowo. Wlej mleko i śmietankę, gotuj jeszcze przez 3-4 minuty, ciągle mieszając. Na koniec wsyp ser, przyprawy i ponownie gotuj jeszcze przez 2-3 minuty.

Warzywa ułóż w formie sufletowej, ozdób szynką i polej sosem serowym.
Piecz przez około 15 minut, aż ser nabierze jasnobrązowego koloru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...