- biszkopt:
- 1 szklanka mąki
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- krem:
- 1 opakowanie galaretki o smaku wiśniowym
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 50 dag wydrylowanych wiśni (najlepiej świeżych)
- 2 szklanki kompotu wiśniowego
- 2 jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 1 1/2 kostki masła lub margaryny
- gotowa polewa czekoladowa
Połowę kompotu zagotuj i rozpuść w nim galaretkę wiśniową. Pozostały zimny kompot wymieszaj z proszkiem budyniu waniliowego, a następnie z płynną galaretką i, stale mieszając, zagotuj.
Z białek ubij sztywną pianę. Masło utrzyj na puszysty krem z cukrem i z żółtkami. Wciąż ucierając, dodawaj po łyżce ostudzonej (ale nieschłodzonej) masy galaretkowo-budyniowej. Na koniec masę wymieszaj z wiśniami i dodawaną po trochu pianą z białek. Masę rozsmaruj równą warstwą na cieście i polej polewą czekoladową, przyrządzoną według instrukcji na opakowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz