Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Wiśniak

Składniki:
    biszkopt:
  • 1 szklanka mąki
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    krem:
  • 1 opakowanie galaretki o smaku wiśniowym
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 50 dag wydrylowanych wiśni (najlepiej świeżych)
  • 2 szklanki kompotu wiśniowego
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 kostki masła lub margaryny
  • gotowa polewa czekoladowa
Z białek ubij sztywną pianę, następnie, nadal ubijając, dodawaj stopniowo cukier i żółtka. Wymieszaj pianę z octem oraz z mąką i proszkiem. Wylej ciasto na natłuszczoną blachę posypaną bułką tartą i piecz około pół godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C.

Połowę kompotu zagotuj i rozpuść w nim galaretkę wiśniową. Pozostały zimny kompot wymieszaj z proszkiem budyniu waniliowego, a następnie z płynną galaretką i, stale mieszając, zagotuj.

Z białek ubij sztywną pianę. Masło utrzyj na puszysty krem z cukrem i z żółtkami. Wciąż ucierając, dodawaj po łyżce ostudzonej (ale nieschłodzonej) masy galaretkowo-budyniowej. Na koniec masę wymieszaj z wiśniami i dodawaną po trochu pianą z białek. Masę rozsmaruj równą warstwą na cieście i polej polewą czekoladową, przyrządzoną według instrukcji na opakowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...