Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Mrożony krem kawowy

Składniki:
  • 2 białka
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1 szklanka zimnej wody
  • 1/4 l bitej śmietanki
  • 6 dag usiekanych orzechów laskowych
  • 4 łyżki tapioki do zagęszczania
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki zmielonej kawy
  • kawałek laski wanilii
Na początku zaparz kawę. W rondlu rozbij żółtko z połową naparu kawy, dodaj część tapioki, sól i 4 łyżki cukru. Podgrzewaj (na płytce), aż krem zgęstnieje. Dolej pozostałą kawę i jeszcze chwilę podgrzewaj. Wystudź. Teraz ubij na sztywną masę białka z 2 łyżkami cukru, dodaj pozostałą część tapioki.

Krem podawaj zamrożony, w pucharkach, kładąc na przemian warstwę kremu z tapioki i białek. Ozdób bitą śmietaną i polej polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...