- 1 szklanka ryżu
- 1 kostka rosołu wołowego
- 3 łyżki oleju
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 15 dag mięsa kurczęcia (1 filet z piersi)
- 2 dag masła lub margaryny
- 2 szklanki wody
- 1 papryka
- 1 mała puszka zielonego groszku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- natka pietruszki
- pieprz
Mięso pokrój w cienkie słupki, a cebule drobno pokrój. Następnie oprósz papryką, obrumień na rozgrzanym oleju ze stopionym masłem lub margaryną. Dodaj do ryżu, gdy woda już prawie całkowicie zostanie wchłonięta przez ryż, przykryj i przez chwilę podgrzewaj.
Jeszcze nie do końca miękki ryż połącz z koncentratem pomidorowym wymieszanym z zalewą odcedzoną z groszku oraz z groszkiem. Potrawę wyłóż do ogniotrwałego naczynia wysmarowanego masłem i wysypanego tartą bułką. Ryż możesz posypać startym serem. Teraz rozłóż po małym kawałeczku masła i zapiecz w piekarniku.
Risotto możesz także dogotować na płytce, posypać zieleniną i podać bez zapiekania. Bardzo smacznym dodatkiem do ryżu będzie zielona sałata lub mizeria.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz