Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Risotto z kurczęciem

Składniki:
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 kostka rosołu wołowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 dag mięsa kurczęcia (1 filet z piersi)
  • 2 dag masła lub margaryny
  • 2 szklanki wody
  • 1 papryka
  • 1 mała puszka zielonego groszku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki
  • pieprz
Posiekaną drobno cebulkę i czosnek podduś na oliwie w garnku. Dodaj wypłukany i osuszony ryż. Upraż. W tym samym czasie zagotuj wodę dodaj kostkę. Gorący bulion wlej do ryżu, pieprz, paprykę. Zagotuj.

Mięso pokrój w cienkie słupki, a cebule drobno pokrój. Następnie oprósz papryką, obrumień na rozgrzanym oleju ze stopionym masłem lub margaryną. Dodaj do ryżu, gdy woda już prawie całkowicie zostanie wchłonięta przez ryż, przykryj i przez chwilę podgrzewaj.

Jeszcze nie do końca miękki ryż połącz z koncentratem pomidorowym wymieszanym z zalewą odcedzoną z groszku oraz z groszkiem. Potrawę wyłóż do ogniotrwałego naczynia wysmarowanego masłem i wysypanego tartą bułką. Ryż możesz posypać startym serem. Teraz rozłóż po małym kawałeczku masła i zapiecz w piekarniku.

Risotto możesz także dogotować na płytce, posypać zieleniną i podać bez zapiekania. Bardzo smacznym dodatkiem do ryżu będzie zielona sałata lub mizeria.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...