Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Risotto z orzechami

Składniki:
  • 1 1/2 szklanki długoziarnistego ryżu
  • 1 łyżeczka masła
  • 60 dag różnych warzyw (marchew, pietruszka, seler, por)
  • 1/2 główki kapusty włoskiej
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek lub cukinia
  • 25 dag zielonego groszku (mrożony)
  • 5 dag posiekanych orzeszków arachidowych
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • chili, sól
Ryż zalej 3 szklankami wrzątku z dodatkiem soli i łyżeczki masła. Ugotuj na sypko.

Warzywa korzeniowe, kapustę, pomidory (bez skórki) i ogórek lub cukinię drobno pokrój, i dodaj do posiekanej i podduszonej na oleju cebuli. Posól, skrop sosem sojowym i duś pod przykryciem; pod koniec włóż groszek.

Na patelni upraż orzeszki. Ryż i warzywa wymieszaj, i do smaku dopraw chili. Na koniec posyp orzeszkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...