Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Risotto z wołowiną

Składniki:
  • 2 torebki ryżu długoziarnistego (25 dag)
  • 60 dag chudej wołowiny
  • 12 dag zielonego groszku
  • (mrożonego lub konserwowego)
  • 1 marchewka
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1/2 żółtej papryki
  • kawałek selera
  • 2 pomidory świeże lub z puszki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 szklanki bulionu warzywnego (1 kostka)
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • tymianek, bazylia
  • natka pietruszki
  • cukier, sól, pieprz
Ryż wrzuć na osolony wrzątek, gotuj pod przykryciem mniej więcej 20 minut, a potem odsącz.

Warzywa umyj i oczyść. Marchewkę, paprykę, seler i cebulę pokrój w paski. Mięso opłucz, osusz i drobno pokrój, a następnie posyp mąką, solą i pieprzem.

Na rozgrzanej oliwie krótko podsmaż pokrojoną cebulę, zmiażdżony czosnek i mięso. Podlej bulionem i duś pod przykryciem. Gdy mięso zacznie mięknąć, dodaj marchewkę, seler, paprykę i groszek.

Pomidory sparz, zdejmij z nich skórkę, pokrój w kostkę i wrzuć do mięsa. Gdy mięso i warzywa będą miękkie, dodaj ryż i wszystkie przyprawy. Duś jeszcze chwilę pod przykryciem.

Potrawę udekoruj posiekaną natką i bazylią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...