- 2 torebki ryżu długoziarnistego (25 dag)
- 60 dag chudej wołowiny
- 12 dag zielonego groszku
- (mrożonego lub konserwowego)
- 1 marchewka
- 1 mała czerwona papryka
- 1/2 żółtej papryki
- kawałek selera
- 2 pomidory świeże lub z puszki
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka mąki
- 2 łyżki oliwy
- 2 szklanki bulionu warzywnego (1 kostka)
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- tymianek, bazylia
- natka pietruszki
- cukier, sól, pieprz
Warzywa umyj i oczyść. Marchewkę, paprykę, seler i cebulę pokrój w paski. Mięso opłucz, osusz i drobno pokrój, a następnie posyp mąką, solą i pieprzem.
Na rozgrzanej oliwie krótko podsmaż pokrojoną cebulę, zmiażdżony czosnek i mięso. Podlej bulionem i duś pod przykryciem. Gdy mięso zacznie mięknąć, dodaj marchewkę, seler, paprykę i groszek.
Pomidory sparz, zdejmij z nich skórkę, pokrój w kostkę i wrzuć do mięsa. Gdy mięso i warzywa będą miękkie, dodaj ryż i wszystkie przyprawy. Duś jeszcze chwilę pod przykryciem.
Potrawę udekoruj posiekaną natką i bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz