- 50 dag resztek pieczonej wołowiny, wieprzowiny, cielęciny lub kurczaka
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
- po 2 łyżki oleju i masła
- sól, pieprz
- starta gałka muszkatołowa
- mielony jałowiec
- 25 dag zielonego groszku (mrożonego lub z puszki)
- 1 szklanka bulionu wołowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 4 łyżki startego żółtego sera
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
W rondlu rozgrzej olej, dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, gałkę, jałowiec i sos sojowy. Wszystko to, mieszając, przez chwilę podsmażaj i odstaw z ognia.
Mięso pokrój w drobną kostkę, połącz z ryżem, zielonym groszkiem, połową orzechów włoskich, natką i przygotowanym sosem. Bardzo dokładnie wymieszaj.
Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, włóż ryż i wlej gorący bulion. Całość posyp żółtym serem wymieszanym z pozostałymi orzechami, wstaw do mocno nagrzanego piekarnika i zapiekaj około 30minut.
Po wyjęciu przekonasz się, że risotto nie tylko cudownie wygląda i pachnie, ale także - świetnie smakuje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz