Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Risotto warszawskie

Składniki na 6 porcji:
  • 50 dag resztek pieczonej wołowiny, wieprzowiny, cielęciny lub kurczaka
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
  • po 2 łyżki oleju i masła
  • sól, pieprz
  • starta gałka muszkatołowa
  • mielony jałowiec
  • 25 dag zielonego groszku (mrożonego lub z puszki)
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
W dużej ilości osolonej wody zagotuj ryż i gotuj jeszcze 5 minut od zawrzenia, po czym osącz go na sicie.

W rondlu rozgrzej olej, dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, gałkę, jałowiec i sos sojowy. Wszystko to, mieszając, przez chwilę podsmażaj i odstaw z ognia.

Mięso pokrój w drobną kostkę, połącz z ryżem, zielonym groszkiem, połową orzechów włoskich, natką i przygotowanym sosem. Bardzo dokładnie wymieszaj.

Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, włóż ryż i wlej gorący bulion. Całość posyp żółtym serem wymieszanym z pozostałymi orzechami, wstaw do mocno nagrzanego piekarnika i zapiekaj około 30minut.

Po wyjęciu przekonasz się, że risotto nie tylko cudownie wygląda i pachnie, ale także - świetnie smakuje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...