Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Wieprzowina z warzywami

Składniki na 6 porcji:
  • 1 kg wieprzowiny
  • 40 dag cebuli
  • 30 dag małych marchewek
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu (ewentualnie kilka gałązek świeżego)
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego (z kostki)
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
Mięso opłucz, oprósz pieprzem i solą, natrzyj suszonym rozmarynem i podsmaż na 3 łyżkach rozgrzanego oleju. Następnie zalej bulionem i duś (50 minut).

Cebulę obierz, umyj i potnij w ćwiartki. Obierz też i umyj marchewkę (możesz ją ewentualnie przekroić).

Masło rozgrzej z resztą oleju i podsmaż najpierw cebulę, a następnie marchewkę. Podsmażone warzywa wrzuć do duszącego się mięsa - marchewkę na 25 minut, a cebulę - na 15 minut przed końcem duszenia, wedle uznania dokładając świeży rozmaryn.

Mięso pokrój w plastry i podaj z warzywami doprawionymi solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Uwaga: przed duszeniem mięso możesz skropić winnym octem i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce, co gwarantuje, że będzie bardziej smakowite i kruche.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...