- 1 kg wieprzowiny
- 40 dag cebuli
- 30 dag małych marchewek
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka suszonego rozmarynu (ewentualnie kilka gałązek świeżego)
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego (z kostki)
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Cebulę obierz, umyj i potnij w ćwiartki. Obierz też i umyj marchewkę (możesz ją ewentualnie przekroić).
Masło rozgrzej z resztą oleju i podsmaż najpierw cebulę, a następnie marchewkę. Podsmażone warzywa wrzuć do duszącego się mięsa - marchewkę na 25 minut, a cebulę - na 15 minut przed końcem duszenia, wedle uznania dokładając świeży rozmaryn.
Mięso pokrój w plastry i podaj z warzywami doprawionymi solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Uwaga: przed duszeniem mięso możesz skropić winnym octem i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce, co gwarantuje, że będzie bardziej smakowite i kruche.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz