Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Wieprzowina po hawajsku

Składniki na 5 porcji:
  • 50-70 dag chudej wieprzowiny (schab)
  • 1 puszka (ok. 400 g) ananasa
  • po 1 łyżce masła i oliwy z oliwek
  • 1 cebula (obrana i drobno posiekana)
  • 1 strąk zielonej papryki
  • 2 niepełne szklanki rosołu drobiowego
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • sól, pieprz
Mięso umyj, osusz i starannie pokrój w 2-centymetrową kostkę. Teraz otwórz puszkę z ananasem - syrop przelej do miski, a owoce pokrój w paski. Do kompotu wsyp ziele angielskie i włóż mięso, odstaw na godzinę.

W rondlu na rozgrzanym tłuszczu (masło i oliwa) podsmaż (5 minut) posiekaną cebulę. Następnie dodaj mięso wraz z marynatą, rosołem, a także oczyszczoną i drobno pokrojoną paprykę oraz wino. Wszystko przypraw do smaku solą i pieprzem. Całość zagotuj i gotuj pod przykryciem na niedużym ogniu, aż mięso będzie miękkie (około godziny).

Mąkę wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody, wlej do rondla, mieszaj, póki potrawa nie zawrze. Do wrzącej wrzuć ananas i duś przez 10 minut. Sprawdź smak, a jeśli trzeba, dodaj trochę soli lub pieprzu.

Podawaj z ryżem na sypko i zieloną sałatą mieszaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...