- 50-70 dag chudej wieprzowiny (schab)
- 1 puszka (ok. 400 g) ananasa
- po 1 łyżce masła i oliwy z oliwek
- 1 cebula (obrana i drobno posiekana)
- 1 strąk zielonej papryki
- 2 niepełne szklanki rosołu drobiowego
- 2 łyżki białego wytrawnego wina
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
- sól, pieprz
W rondlu na rozgrzanym tłuszczu (masło i oliwa) podsmaż (5 minut) posiekaną cebulę. Następnie dodaj mięso wraz z marynatą, rosołem, a także oczyszczoną i drobno pokrojoną paprykę oraz wino. Wszystko przypraw do smaku solą i pieprzem. Całość zagotuj i gotuj pod przykryciem na niedużym ogniu, aż mięso będzie miękkie (około godziny).
Mąkę wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody, wlej do rondla, mieszaj, póki potrawa nie zawrze. Do wrzącej wrzuć ananas i duś przez 10 minut. Sprawdź smak, a jeśli trzeba, dodaj trochę soli lub pieprzu.
Podawaj z ryżem na sypko i zieloną sałatą mieszaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz