Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Wieprzowina w sosie

Składniki na 4 porcje:
  • 50 dag wieprzowiny
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • korzeń pietruszki lub selera
  • 5 dag smalcu
  • 5 dag przecieru pomidorowego
  • 5 dag mąki pszennej
  • 2 czerwone papryki
  • czarny pieprz ziarnisty
  • 1 liść laurowy
  • przyprawa do mięs
  • 1 kostka rosołu wołowego
  • sól
Mięso wieprzowe (może być łopatka) pokrój w średniej wielkości kawałki, posyp przyprawą do mięs, zwiń w ruloniki i obwiąż nicią kuchenną. Tak przygotowane roladki obsmaż ze wszystkich stron na smalcu, aż powstanie rumiana skorupka. Dodaj do mięsa drobno pokrojone warzywa: marchewki, korzeń pietruszki lub selera i cebulę. Następnie przełóż mięso i warzywa do rondla, zalej rosołem (może być z kostki) lub wodą, tak by mięso było przykryte do połowy, dodaj pokrojoną w paski paprykę, ziarenka pieprzu i duś na małym ogniu pod przykryciem. Na 15-20 minut przed końcem duszenia dodaj liść laurowy. Miękkie roladki wieprzowe wyjmij z rondla i odstaw w ciepłe miejsce.

Na rosole pozostałym z duszenia mięsa przygotuj sos: w niewielkiej ilości rosołu rozprowadź mąkę pszenną i przecier pomidorowy, dokładnie wymieszaj, by nie było grudek, i wlej do rosołu z warzywami. Gotuj na małym ogniu około pół godziny, pod koniec gotowania dopraw solą do smaku. Wyjmij z sosu warzywa, przetrzyj je lub zmiksuj. Połącz z sosem i jeszcze chwilę gotuj. Sosem polej ciepłe mięso.

Podawaj z ziemniakami z wody, makaronem lub ryżem i surówką z sezonowych warzyw.

Mięso będzie soczyste i smaczniejsze, jeśli na 2-3 godziny przed przyrządzeniem posmarujesz je cienką warstwą musztardy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...