- 50 dag wieprzowiny
- 2 marchewki
- 2 cebule
- korzeń pietruszki lub selera
- 5 dag smalcu
- 5 dag przecieru pomidorowego
- 5 dag mąki pszennej
- 2 czerwone papryki
- czarny pieprz ziarnisty
- 1 liść laurowy
- przyprawa do mięs
- 1 kostka rosołu wołowego
- sól
Na rosole pozostałym z duszenia mięsa przygotuj sos: w niewielkiej ilości rosołu rozprowadź mąkę pszenną i przecier pomidorowy, dokładnie wymieszaj, by nie było grudek, i wlej do rosołu z warzywami. Gotuj na małym ogniu około pół godziny, pod koniec gotowania dopraw solą do smaku. Wyjmij z sosu warzywa, przetrzyj je lub zmiksuj. Połącz z sosem i jeszcze chwilę gotuj. Sosem polej ciepłe mięso.
Podawaj z ziemniakami z wody, makaronem lub ryżem i surówką z sezonowych warzyw.
Mięso będzie soczyste i smaczniejsze, jeśli na 2-3 godziny przed przyrządzeniem posmarujesz je cienką warstwą musztardy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz