- 25 dag wieprzowiny (schab, od szynki)
- po pół papryki czerwonej i zielonej
- 2 jabłka
- 3-4 pieczarki
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- marynata:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka białego wytrawnego wina
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- sos:
- 1/2 szklanki rosołu drobiowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka białego wytrawnego wina
- 3 łyżeczki cukru
- ponadto:
- ryż na sypko lub ziemniaki z wody i zielona sałata mieszana
W garnuszku wymieszaj składniki sosu. Nastaw ryż (ziemniaki) i przygotuj zieloną sałatę.
Jabłka (ze skórką) i paprykę pokrój w kostkę, pieczarki - na plasterki.
W głębokiej patelni rozgrzej oliwę (olej), podsmaż na dużym ogniu wyjęte z marynaty mięso (2-3 minuty), zsuń je na bok patelni, dodaj jabłka, paprykę i pieczarki i smaż jeszcze przez 2 minuty. Następnie wszystko razem wymieszaj, wlej sos i na zmniejszonym ogniu pogotuj już tylko przez minutę od chwili zawrzenia, nie przestając mieszać. Podaj prosto z patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz