Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Wieprzowina smażona z papryką

Składniki:
  • 25 dag wieprzowiny (schab, od szynki)
  • po pół papryki czerwonej i zielonej
  • 2 jabłka
  • 3-4 pieczarki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
    marynata:
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka białego wytrawnego wina
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    sos:
  • 1/2 szklanki rosołu drobiowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka białego wytrawnego wina
  • 3 łyżeczki cukru
    ponadto:
  • ryż na sypko lub ziemniaki z wody i zielona sałata mieszana
Potnij mięso w krótkie, cienkie paseczki. W misce połącz sos sojowy z winem i mąką ziemniaczaną i do takiej marynaty włóż mięso, dokładnie je zanurz, przykryj i odstaw na 20 minut.

W garnuszku wymieszaj składniki sosu. Nastaw ryż (ziemniaki) i przygotuj zieloną sałatę.

Jabłka (ze skórką) i paprykę pokrój w kostkę, pieczarki - na plasterki.

W głębokiej patelni rozgrzej oliwę (olej), podsmaż na dużym ogniu wyjęte z marynaty mięso (2-3 minuty), zsuń je na bok patelni, dodaj jabłka, paprykę i pieczarki i smaż jeszcze przez 2 minuty. Następnie wszystko razem wymieszaj, wlej sos i na zmniejszonym ogniu pogotuj już tylko przez minutę od chwili zawrzenia, nie przestając mieszać. Podaj prosto z patelni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...