Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Wieprzowina po peruwiańsku

Składniki:
  • 75 dag chudej wieprzowiny bez kości (np. łopatka)
  • 2-3 łyżki octu winnego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z pomarańczy i cytryny
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • mielony pieprz
  • jarzynka do mięs
Posiekany czosnek, kminek i pieprz dokładnie utrzeć z octem winnym. Umyte i osuszone mięso pokrój w kostkę, ułóż w salaterce, zalej octem, przykryj, zostaw na noc w lodówce. Następnego dnia osącz na sicie (marynatę zachowaj!).

Na patelni rozgrzej olej i smaż 3-4 minut mięso na silnym ogniu, przełóż do rondla, dodaj masło, po czym wlej marynatę i szklankę gorącej wody. Dodaj jarzynkę. Duś pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut. Pod koniec dodaj otartą skórkę i mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną sokiem z pomarańczy i cytryny, wymieszaj, podgrzewaj, aż sos zgęstnieje.

Podawaj z ryżem lub kluskami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...