- 75 dag chudej wieprzowiny bez kości (np. łopatka)
- 2-3 łyżki octu winnego
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki soku z pomarańczy
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z pomarańczy i cytryny
- 2-3 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- mielony pieprz
- jarzynka do mięs
Na patelni rozgrzej olej i smaż 3-4 minut mięso na silnym ogniu, przełóż do rondla, dodaj masło, po czym wlej marynatę i szklankę gorącej wody. Dodaj jarzynkę. Duś pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut. Pod koniec dodaj otartą skórkę i mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną sokiem z pomarańczy i cytryny, wymieszaj, podgrzewaj, aż sos zgęstnieje.
Podawaj z ryżem lub kluskami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz