- 2 kg wieprzowiny bez kości (szynki, karkówki lub łopatki)
- 2 cebule
- po 1 łyżce masła i smalcu
- 1/2 łyżeczki mielonego jałowca
- sól
- marynata:
- po 1/2 szklanki octu winnego i białego wytrawnego wina
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru
- po 10 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
- 20 ziarenek jałowca
- 3-4 goździki
- 1 liść laurowy
- sos:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 2-3 łyżki marmolady z głogu, róży lub śliwek
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli i pieprzu
Umyte i osuszone mięso mocno wygnieć ręką, w kamiennym garnku obłóż plasterkami cebuli i zalej gorącą marynatą. Przykryty, obciążony garnek trzymaj w chłodnym miejscu przez 46 dni, codziennie go przekręcając, aby się równo zamarynowało.
Po wyjęciu z marynaty lekko opłucz mięso, osusz je, natrzyj solą i ścisło owiąż bawełnianą nitką. Obsmaż ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym smalcu, przełóż do żaroodpornego naczynia, polewając stopionym masłem wymieszanym z mielonym jałowcem. Pieczeń wstaw do nagrzanego piekarnika na około 1,5 godziny. W czasie pieczenia skrapiaj przecedzoną marynatą, a później polewaj wytworzonym sosem.
I jeszcze sos: w rondelku stop masło, wsyp mąkę i zrób białą zasmażkę. Rozprowadź ją bulionem i stale mieszając gotuj, aż sos zgęstnieje. Wtedy dodaj przetarty przez sito sos z pieczonego mięsa i marmoladę, po czym przypraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj.
Przed podaniem pieczeń pokrój w plastry, polej ją przygotowanym sosem i podgrzej (sos można też podawać osobno - w sosjerce).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz