Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Wątróbka z ryżem i papryką

Składniki na 4 porcje:
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 dag kurzej wątróbki
  • 10 dag mieszanego mięsa mielonego
  • 2 łyżki oleju (najlepiej sojowego)
  • po 1 małej papryce czerwonej i zielonej
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • natka pietruszka
  • mielony kminek
  • sól, pieprz
Ryż opłucz na sicie w zimnej wodzie, a następnie wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj na sypko (około 15-20 minut).

Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Papryki umyj, usuń z nich nasiona i dokładnie pokrój w kostkę. Wątróbkę opłucz, a potem pokrój na niewielkie kawałki.

Teraz rozgrzej w rondlu olej, zeszklij na nim cebulę z czosnkiem. Dodaj wątróbkę, mielone mięso i paprykę. Smaż około 5-8 minut, cały czas mieszając. Na koniec dopraw solą, pieprzem i dodaj pół łyżeczki mielonego kminku. Wsyp osączony ryż i wlej bulion. Wszystko razem podgrzej. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

Uwaga! Przed smażeniem umytą wątróbkę dokładnie osusz, bo inaczej będzie „pryskać” na patelni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...