- 1 szklanka ryżu
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 15 dag kurzej wątróbki
- 10 dag mieszanego mięsa mielonego
- 2 łyżki oleju (najlepiej sojowego)
- po 1 małej papryce czerwonej i zielonej
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- natka pietruszka
- mielony kminek
- sól, pieprz
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Papryki umyj, usuń z nich nasiona i dokładnie pokrój w kostkę. Wątróbkę opłucz, a potem pokrój na niewielkie kawałki.
Teraz rozgrzej w rondlu olej, zeszklij na nim cebulę z czosnkiem. Dodaj wątróbkę, mielone mięso i paprykę. Smaż około 5-8 minut, cały czas mieszając. Na koniec dopraw solą, pieprzem i dodaj pół łyżeczki mielonego kminku. Wsyp osączony ryż i wlej bulion. Wszystko razem podgrzej. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Uwaga! Przed smażeniem umytą wątróbkę dokładnie osusz, bo inaczej będzie „pryskać” na patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz