Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Wątróbka cielęca smażona

Składniki:
  • 50-60 dag wątróbki cielęcej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 10 dag cebuli
  • 5 dag tłuszczu
  • 1/2 łyżki masła
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
Przygotuj wątróbkę - opłucz ją, a potem usuń z niej błony i żyły. Teraz pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm.

Rozgrzej połowę tłuszczu. Obraną, pokrojoną w niezbyt grube talarki cebulę podsmaż na złocisty kolor, po czym odstaw w ciepłe miejsce. Kawałki wątróbki obtocz w mące i lekko posyp pieprzem (nie sól przed smażeniem, bo wątróbka stwardnieje). Smaż z obu stron na reszcie mocno rozgrzanego tłuszczu.

Gdy wątróbka ładnie się zrumieni, dodaj cebulę oraz masło. Smaż przez 1-2 minuty (wątróbka powinna być w środku lekko różowa). Wątróbkę przełóż na półmisek, oprósz solą i przybierz smażoną cebulą. Podawaj natychmiast po usmażeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...