- 50-60 dag wątróbki cielęcej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 10 dag cebuli
- 5 dag tłuszczu
- 1/2 łyżki masła
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
Rozgrzej połowę tłuszczu. Obraną, pokrojoną w niezbyt grube talarki cebulę podsmaż na złocisty kolor, po czym odstaw w ciepłe miejsce. Kawałki wątróbki obtocz w mące i lekko posyp pieprzem (nie sól przed smażeniem, bo wątróbka stwardnieje). Smaż z obu stron na reszcie mocno rozgrzanego tłuszczu.
Gdy wątróbka ładnie się zrumieni, dodaj cebulę oraz masło. Smaż przez 1-2 minuty (wątróbka powinna być w środku lekko różowa). Wątróbkę przełóż na półmisek, oprósz solą i przybierz smażoną cebulą. Podawaj natychmiast po usmażeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz