Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Wątróbka w winie

Składniki na 4 porcje:
  • 50 dag wątróbki cielęcej
  • 20 dag pieczarek
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 1 l mleka
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżeczki mąki
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • tymianek do smaku
Wątróbkę cielęcą namocz w mleku (co najmniej przez godzinę). Następnie dokładnie opłucz, osącz i ostrym nożem usuń błonkę. Potem osusz ją czystą ściereczką i pokrój w ukośne, niezbyt grube plasterki. Pieczarki umyj, oczyść i potnij w wąskie paseczki, a koncentrat pomidorowy dokładnie wymieszaj z taką ilością wytrawnego wina, aby powstał dość gęsty sos.

Plastry wątróbki starannie obtocz w mące i zrumień z obu stron na rozgrzanym na patelni oleju. Następnie posyp je obficie przyprawami: tymiankiem, solą i pieprzem, przełóż do rondla, dodaj pokrojone pieczarki i zalej sosem winno-pomidorowym i podduś 10-15 minut. Podawaj z ryżem lub kaszą gryczaną i dowolną surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...