Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Wątróbka cielęca z sosem śmietanowym

Składniki:
  • 50 dag wątróbki cielęcej
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 3 łyżki masła
  • 3/4 szklanki śmietanki 18-proc.
  • 1 mała cebula (obrana i drobno posiekana)
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
    ponadto:
  • ziemniaki piure lub ziemniaki z wody

Wątróbkę umyj, osusz, pokrój na porcje i obtocz w mące wymieszanej z solą i mieloną papryką.

Na patelni rozgrzej oliwę i 2 łyżki masła, usmaż wątróbkę na średnim ogniu (po 3-4 minuty z każdej strony). Następnie przełóż ją na półmisek i zostaw w ciepłym miejscu (np. w nagrzanym piekarniku).

Do tłuszczu pozostałego na patelni dodaj resztę masła i zeszklij cebulę (2 minuty), a potem wlej śmietankę. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem, dobrze podgrzej (ale nie gotuj!). Przed podaniem wątróbkę polej sosem.

Wątróbkę możesz podać z piure i sezonową surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...