- 50 dag wątróbki cielęcej
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 3 łyżki masła
- 3/4 szklanki śmietanki 18-proc.
- 1 mała cebula (obrana i drobno posiekana)
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- ponadto:
- ziemniaki piure lub ziemniaki z wody
Wątróbkę umyj, osusz, pokrój na porcje i obtocz w mące wymieszanej z solą i mieloną papryką.
Na patelni rozgrzej oliwę i 2 łyżki masła, usmaż wątróbkę na średnim ogniu (po 3-4 minuty z każdej strony). Następnie przełóż ją na półmisek i zostaw w ciepłym miejscu (np. w nagrzanym piekarniku).
Do tłuszczu pozostałego na patelni dodaj resztę masła i zeszklij cebulę (2 minuty), a potem wlej śmietankę. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem, dobrze podgrzej (ale nie gotuj!). Przed podaniem wątróbkę polej sosem.
Wątróbkę możesz podać z piure i sezonową surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz