- 3 bakłażany
- 1 łyżka soli
- 50 dag ziemniaków
- 50 dag cukinii
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- koperek
- natka pietruszki
- 1 filiżanka oliwy
- 3/4 szklanki rosołu wołowego (z kostki)
- 2 pomidory
- 1 łyżka tartej bułki
- 3 łyżki tartego parmezanu
- sól, pieprz
Ziemniaki obierz i pokrój w grubsze słupki, umytą cukinię - na plastry grubości pół centymetra, a cebulę i czosnek - w bardzo drobną kostkę. Koperek i natkę umyj i posiekaj.
Bakłażany opłucz z soli i odsącz, po czym wymieszaj z ziemniakami, cukinią i posiekaną zieleniną.
Włącz piekarnik, a gdy będzie się rozgrzewał do temperatury 180°C, zeszklij na oliwie cebulę i czosnek, dolej rosół wołowy, przypraw do smaku i włóż warzywa. Całość upiecz pod przykryciem (przez około godzinę).
W tym czasie pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i potnij na ćwiartki. Tartą bułkę wymieszaj z łyżką sera i w 45 minucie dodaj do zapiekanki wraz z pomidorami.
Przed podaniem posyp resztą tartego sera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz