Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Warzywa z piekarnika

Składniki na 4 porcje:
  • 3 bakłażany
  • 1 łyżka soli
  • 50 dag ziemniaków
  • 50 dag cukinii
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • koperek
  • natka pietruszki
  • 1 filiżanka oliwy
  • 3/4 szklanki rosołu wołowego (z kostki)
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz
Obrane bakłażany potnij na plastry grubości pół centymetra, posyp solą i odstaw na godzinę.

Ziemniaki obierz i pokrój w grubsze słupki, umytą cukinię - na plastry grubości pół centymetra, a cebulę i czosnek - w bardzo drobną kostkę. Koperek i natkę umyj i posiekaj.

Bakłażany opłucz z soli i odsącz, po czym wymieszaj z ziemniakami, cukinią i posiekaną zieleniną.

Włącz piekarnik, a gdy będzie się rozgrzewał do temperatury 180°C, zeszklij na oliwie cebulę i czosnek, dolej rosół wołowy, przypraw do smaku i włóż warzywa. Całość upiecz pod przykryciem (przez około godzinę).

W tym czasie pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i potnij na ćwiartki. Tartą bułkę wymieszaj z łyżką sera i w 45 minucie dodaj do zapiekanki wraz z pomidorami.

Przed podaniem posyp resztą tartego sera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...