- 4 udka kurczaka
- 2 mandarynki
- 2 łyżki otartej lub drobno pokrojonej
- skórki z mandarynek
- sok z cytryny
- sól
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- sos:
- 4-5 mandarynek
- 1/2 szklanki owocowego wina (np. Sangrii)
- 1 mały kieliszek czystej wódki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 goździki
- 1 liść laurowy
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- cukier
Przygotuj sos: umytą i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i cebulę przesmaż na rozgrzanym oleju, dodaj sól, pieprz, goździki, liść laurowy i podzielone na ćwiartki mandarynki. Wlej wino i pół szklanki przegotowanej wody. Duś pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut, zmiksuj, po czym przetrzyj przez sito. Kurczaka zrumień na mocno rozgrzanym oleju, przełóż do rondla, dodaj masło i duś pod przykryciem około 25 minut. Następnie wlej sos i duś jeszcze około 25 minut. Miękkie udka wyjmij, ułóż na ogrzanym półmisku, sos lekko odparuj, dopraw cukrem i wódką, polej nim udka.
Podawaj z ryżem lub makaronem, udekorowane ćwiartkami mandarynek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz