Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Udka kurczaka z owocowym sosem

Składniki:
  • 4 udka kurczaka
  • 2 mandarynki
  • 2 łyżki otartej lub drobno pokrojonej
  • skórki z mandarynek
  • sok z cytryny
  • sól
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
    sos:
  • 4-5 mandarynek
  • 1/2 szklanki owocowego wina (np. Sangrii)
  • 1 mały kieliszek czystej wódki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 goździki
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • cukier
Umyte i osuszone udka kurczaka skrop sokiem z cytryny, natrzyj skórką z mandarynki i solą, zostaw na 1-2 godzin w chłodnym miejscu.

Przygotuj sos: umytą i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i cebulę przesmaż na rozgrzanym oleju, dodaj sól, pieprz, goździki, liść laurowy i podzielone na ćwiartki mandarynki. Wlej wino i pół szklanki przegotowanej wody. Duś pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut, zmiksuj, po czym przetrzyj przez sito. Kurczaka zrumień na mocno rozgrzanym oleju, przełóż do rondla, dodaj masło i duś pod przykryciem około 25 minut. Następnie wlej sos i duś jeszcze około 25 minut. Miękkie udka wyjmij, ułóż na ogrzanym półmisku, sos lekko odparuj, dopraw cukrem i wódką, polej nim udka.

Podawaj z ryżem lub makaronem, udekorowane ćwiartkami mandarynek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...