Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Pieczone udka w bekonowej koszulce

Składniki na 4 porcje:
  • 4-6 udek kurczaka
  • 4-6 plastrów bekonu
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka ziołowej przyprawy do drobiu
  • po szczypcie pieprzu, chili, mielonych goździków i kolendry
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2-3 łyżki oleju
Zacznij od wymieszania przypraw, obtocz w nich plastry bekonu. Udka umyj, osusz i skrop sokiem z cytryny, po czym posmaruj olejem, natrzyj zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami. Każde udko owiń płatem bekonu, zepnij wykałaczką, ułóż w misce, przykryj i na 3 godziny wstaw do lodówki.

Udka ułóż na ruszcie grilla i, co jakiś czas przewracając, upiecz ze wszystkich stron na złoty kolor.

Podawaj je z pieczonymi ziemniakami lub pieczywem i ogórkami małosolnymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...