Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Panierowane kotlety z kurczaka

Składniki:
  • 2 piersi kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 jajo
  • sól
    ponadto:
  • smażone ziemniaki (minifrytki) i surówka z marchewki lub z kiszonej kapusty
Usmaż minifrytki. W trakcie smażenia umyj piersi kurczaka i przetnij je na pół. Każdą połówkę rozbij tłuczkiem, posmaruj świeżo przekrojonym ząbkiem czosnku i posól. Przygotuj też surówkę z marchewki (lub z kapusty kwaszonej).

Na patelni rozgrzej tłuszcz. Kotlety najpierw obtoczy w bułce tartej, później zanurz w jajku roztrzepanym z łyżką wody. Smaż z obu stron (po 3-4 minuty), aż się zrumienią. Podawaj prosto z patelni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...