- 4 udka kurczaka (około 90 dag)
- 2 marchewki
- 1 kawałek selera
- 1/2 pietruszki
- 12 dag zielonego groszku (mrożonego lub konserwowego)
- 5 dag rodzynek
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka mąki
- mielona papryka
- cukier
- bulion warzywny w płynie
- pieprz
Na dużej teflonowej patelni rozsmaruj łyżkę oliwy i krótko obsmaż przygotowane udka, następnie podlej je 2 szklankami wrzącej wody i duś pod przykryciem.
Warzywa korzeniowe umyj, oczyść i pokrój w paseczki. Teraz podduś je na łyżce oliwy i połącz z kurczakiem, ale dopiero wtedy, gdy mięso zacznie mięknąć. Na 10 minut przed końcem gotowania dodaj groszek i rodzynki - wszystko razem dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem.
Podawaj z ryżem lub ugotowanymi ziemniakami, pokrojonymi w talarki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz