Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Udka kurczaka w warzywach

Składniki:
  • 4 udka kurczaka (około 90 dag)
  • 2 marchewki
  • 1 kawałek selera
  • 1/2 pietruszki
  • 12 dag zielonego groszku (mrożonego lub konserwowego)
  • 5 dag rodzynek
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka mąki
  • mielona papryka
  • cukier
  • bulion warzywny w płynie
  • pieprz
Udka kurczaka umyj, osusz, zdejmij z nich skórę i natrzyj bulionem, pieprzem, papryką (możesz też natrzeć rozgniecionym czosnkiem) i lekko oprósz mąką.

Na dużej teflonowej patelni rozsmaruj łyżkę oliwy i krótko obsmaż przygotowane udka, następnie podlej je 2 szklankami wrzącej wody i duś pod przykryciem.

Warzywa korzeniowe umyj, oczyść i pokrój w paseczki. Teraz podduś je na łyżce oliwy i połącz z kurczakiem, ale dopiero wtedy, gdy mięso zacznie mięknąć. Na 10 minut przed końcem gotowania dodaj groszek i rodzynki - wszystko razem dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem.

Podawaj z ryżem lub ugotowanymi ziemniakami, pokrojonymi w talarki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...