Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Chili drobiowe z kolorową papryką

Składniki na 4 porcje:
  • 50 dag filetów z kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 papryki (około 50 dag)
  • 2 peperoni
  • 2 łyżki oleju
  • 1 puszka fasoli kidney
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 łyżeczka bulionu z kurczaka (instant)
  • 1 łyżeczka sproszkowanej papryki
  • szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz cayenne
  • po 1/2 łyżeczki posiekanego szczypiorku i natki pietruszki
Na początku opłucz, osusz i pokrój w kostkę mięso. Potem oczyść i posiekaj cebulę. Papryki i peperoni oczyść z gniazd nasiennych, następnie umyj i pokrój w paski lub krążki. Olej rozgrzej w dużym garnku i podsmaż na nim kawałki mięsa i cebulę. Dodaj pokrojoną paprykę i duś około 3 minut.

Do mięsa z papryką dodaj fasolę i kukurydzę razem z zalewą. Dopraw bulionem w proszku, papryką, cukrem i kolendrą. Dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, na koniec wlej pół litra wody.

Składniki dokładnie wymieszaj, całość duś pod przykryciem na wolnym ogniu około 25 minut. Chili dopraw solą i pieprzem cayenne. Tuż przed podaniem gorącą potrawę posyp posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...