Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Skrzydełka w sosie sojowym

Składniki:
  • 50-70 dag skrzydełek kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 12 łyżek sosu sojowego
  • po 4 łyżki miodu płynnego i wina chińskiego lub białego wytrawnego
  • 2 ząbki czosnku (obrane i drobno posiekane)
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 5 łyżek wody
    ponadto:
  • ryż na sypko
  • zielona sałata mieszana
  • sos sałatkowy paprykowo-ziołowy
Skrzydełka umyj, osusz, każde przetnij na trzy części, odrzucając najmniejsze (końcówki skrzydełek). Nastaw też ryż.

Na patelni rozgrzej oliwę (olej) i smaż skrzydełka obustronnie pod przykryciem, i na dużym ogniu. Gdy będą rumiane, zestaw patelnię z ognia, zsuń skrzydełka na bok, wlej sos sojowy, miód, wino i wodę oraz dodaj czosnek i imbir.

Ponownie ustaw patelnię na ogniu i doprowadź sos do wrzenia; musisz cały czas mieszać, by miód się rozpuścił. Następnie zredukuj płomień i gotuj skrzydełka pod przykryciem przez 30 minut, przy czym po 15 minutach obróć je na drugą stronę.

W czasie gotowania skrzydełek przyrządź sałatę z sosem sałatkowym (wg przepisu na opakowaniu).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...