- 50-70 dag skrzydełek kurczaka
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 12 łyżek sosu sojowego
- po 4 łyżki miodu płynnego i wina chińskiego lub białego wytrawnego
- 2 ząbki czosnku (obrane i drobno posiekane)
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 5 łyżek wody
- ponadto:
- ryż na sypko
- zielona sałata mieszana
- sos sałatkowy paprykowo-ziołowy
Na patelni rozgrzej oliwę (olej) i smaż skrzydełka obustronnie pod przykryciem, i na dużym ogniu. Gdy będą rumiane, zestaw patelnię z ognia, zsuń skrzydełka na bok, wlej sos sojowy, miód, wino i wodę oraz dodaj czosnek i imbir.
Ponownie ustaw patelnię na ogniu i doprowadź sos do wrzenia; musisz cały czas mieszać, by miód się rozpuścił. Następnie zredukuj płomień i gotuj skrzydełka pod przykryciem przez 30 minut, przy czym po 15 minutach obróć je na drugą stronę.
W czasie gotowania skrzydełek przyrządź sałatę z sosem sałatkowym (wg przepisu na opakowaniu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz