- 50 dag mrożonych małży
- 5 dag chudej szynki
- 2 cebule
- 5 dag posiekanych migdałów
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka przesianej tartej bułki
- sól szczypta pieprzu i cukru
- sos:
- 10 dag krabów z puszki
- 2 surowe żółtka
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
Przygotuj sos: roztarty z solą czosnek utrzyj z mięsem krabów i żółtkami na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na koniec wymieszaj go ze śmietanką.
Przygotowawszy wszystkie składniki włóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego łyżką masła i posypanego tartą bułką małże. Polej je krabowym sosem i posyp migdałami oraz grudkami pozostałego masła. Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika i zapiekaj około 10 minut.
Zapiekankę możesz podawać jako gorącą przekąskę, a także z frytkami lub ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz