Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Wykwintna zapiekanka

Składniki na 4 porcje:
  • 50 dag mrożonych małży
  • 5 dag chudej szynki
  • 2 cebule
  • 5 dag posiekanych migdałów
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka przesianej tartej bułki
  • sól szczypta pieprzu i cukru
    sos:
  • 10 dag krabów z puszki
  • 2 surowe żółtka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
Mrożone małże wrzuć na 2 minuty do wrzątku, osącz i już w salaterce posyp otartą skórką i skrop sokiem z cytryny. Obrane cebule posiekaj, zeszklij na łyżce stopionego masła. Wymieszaj je z pokrojoną w cienkie paski szynką, chwilę smaż, po czym dodawaj małże, podlewając winem. Chwilę duś całość na niewielkim ogniu.

Przygotuj sos: roztarty z solą czosnek utrzyj z mięsem krabów i żółtkami na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na koniec wymieszaj go ze śmietanką.

Przygotowawszy wszystkie składniki włóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego łyżką masła i posypanego tartą bułką małże. Polej je krabowym sosem i posyp migdałami oraz grudkami pozostałego masła. Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika i zapiekaj około 10 minut.

Zapiekankę możesz podawać jako gorącą przekąskę, a także z frytkami lub ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...