Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Wiejska zapiekanka

Składniki:
  • 50 dag wołowiny lub wieprzowiny
  • 1 mała główka kapusty (około 3/4 kg)
  • 2 średnie cebule
  • 1 1/2 szklanki rosołu
  • 2 pomidory
  • przyprawa chili lub ostra papryka
  • sól
Mięso umyj, potnij na nieduże kawałki, przypraw solą i chili, a następnie ułóż w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem.

Kapustę podziel na 8 części, ułóż je na mięsie i posól. Posiekaj cebule i posyp nimi potrawę. Na wierzchu ułóż sparzone, obrane ze skórki i posiekane pomidory. Całość zalej rosołem, przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 2-3 godziny, co jakiś czas polewając sosem czerpanym łyżką z dna naczynia.
Danie to podaje się prosto z pieca w tym samym naczyniu.

Najlepiej smakuje z frytkami lub z białym pieczywem, a także - co ważne - jego smak jest intensywniejszy, gdy podasz je następnego dnia, podgrzawszy uprzednio w piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...