- 50 dag wołowiny lub wieprzowiny
- 1 mała główka kapusty (około 3/4 kg)
- 2 średnie cebule
- 1 1/2 szklanki rosołu
- 2 pomidory
- przyprawa chili lub ostra papryka
- sól
Kapustę podziel na 8 części, ułóż je na mięsie i posól. Posiekaj cebule i posyp nimi potrawę. Na wierzchu ułóż sparzone, obrane ze skórki i posiekane pomidory. Całość zalej rosołem, przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 2-3 godziny, co jakiś czas polewając sosem czerpanym łyżką z dna naczynia.
Danie to podaje się prosto z pieca w tym samym naczyniu.
Najlepiej smakuje z frytkami lub z białym pieczywem, a także - co ważne - jego smak jest intensywniejszy, gdy podasz je następnego dnia, podgrzawszy uprzednio w piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz