Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Przekładaniec ziemniaczany

Składniki:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • lub puree ziemniaczane
  • 60 dag gotowanej wołowiny z wywaru
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oleju
  • 15 dag rodzynek
  • 2 łyżki masła
  • tymianek
  • sól, pieprz
Cebulę posiekaj i w płaskim rondlu zrumień na oleju. Ziemniaki zagnieć lub przygotuj piure według przepisu na opakowaniu.

Mięso zmiel, włóż do cebuli, dodaj rodzynki, tymianek, sól i pieprz. Wszystko razem przesmaż i wlej bulion. Duś - cały czas mieszając - przez 5-7 minut.

W żaroodpornym naczyniu układaj warstwami: połowę ugniecionych ziemniaków, masę mięsną i drugą połowę ziemniaków. Wierzch pokryj wiórkami masła. Wstaw do gorącego piekarnika na 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...