Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Pikantna zapiekanka z ryżu i ryby

Składniki:
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 80 dag filetów rybnych
  • 50 dag papryki
  • 50 dag pomidorów
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 jajo
  • 1 łyżka tartej bułki
  • tłuszcz do formy
  • sproszkowana papryka
  • sól
  • 1 łyżka posiekanego koperku
Filety zalej na 15 minut mlekiem, potem pokrój w kostkę. Paprykę umyj, pokrój na małe kawałki (wcześniej usuwając gniazda nasienne). Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Żaroodporne naczynie wysmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Układaj warstwami: ryż, pomidory, paprykę, rybę oprószoną mąką i mieloną papryką. Warstwę ryby przykryj ryżem. Na koniec potrawę polej śmietaną wymieszaną z jajem.

Całość zapiekaj w gorącym piekarniku 30-40 minut. Podawaj z zieloną sałatą przyprawioną oliwą i sokiem z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...