Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Małże zapiekane

Składniki:
  • 50 dag małży (mrożonych lub z puszki)
  • 10 dag krabów z puszki
  • 2 średnie cebule
  • 5 dag chudej szynki
  • 5 dag migdałów
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • 2 surowe żółtka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka tartej bułki
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
Mrożone małże wrzuć na 2-3 minuty do lekko osolonego wrzątku, natomiast małże w sosie własnym wyjmij z puszki lub słoika. W obu przypadkach należy je osączyć na sicie, przełożyć do salaterki, skropić sokiem i posypać otartą skórką z cytryny. Sparzone migdały obierz ze skórki i posiekaj.

Na rozgrzanym w rondlu maśle (1 łyżka) zeszklij cebulę, dodaj pokrojoną w cienkie paseczki szynkę i małże, całość podlej winem, wymieszaj, i przez chwilę podduś na małym ogniu.

Przygotuj sos: drobno posiekany czosnek rozetrzyj z solą, mięsem krabów i surowymi żółtkami, dopraw do smaku szczyptą cukru i pieprzem, i wymieszaj ze śmietanką. Umieść małże w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu, posyp je migdałami, polej przygotowanym sosem i - posypawszy je tartą bułką - wstaw do nagrzanego piekarnika.

Po 10 minutach zapiekania podaj potrawę z bułką, frytkami lub ryżem i zieloną sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...