- 50 dag małży (mrożonych lub z puszki)
- 10 dag krabów z puszki
- 2 średnie cebule
- 5 dag chudej szynki
- 5 dag migdałów
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki śmietanki
- 2 surowe żółtka
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka tartej bułki
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
Na rozgrzanym w rondlu maśle (1 łyżka) zeszklij cebulę, dodaj pokrojoną w cienkie paseczki szynkę i małże, całość podlej winem, wymieszaj, i przez chwilę podduś na małym ogniu.
Przygotuj sos: drobno posiekany czosnek rozetrzyj z solą, mięsem krabów i surowymi żółtkami, dopraw do smaku szczyptą cukru i pieprzem, i wymieszaj ze śmietanką. Umieść małże w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu, posyp je migdałami, polej przygotowanym sosem i - posypawszy je tartą bułką - wstaw do nagrzanego piekarnika.
Po 10 minutach zapiekania podaj potrawę z bułką, frytkami lub ryżem i zieloną sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz