Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Udka kurczaka w sosie owocowym

Składniki na 4 porcje:
  • 4 udka kurczaka
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
    po 5 dag: suszonych moreli, śliwek bez pestek i rodzynek
  • łyżka soku i łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • szczypta pieprzu cayenne
Umyte morele, śliwki i rodzynki namocz na około 30 minut w niewielkiej ilości przegotowanej wody.

Umyte i osuszone udka natrzyj solą, skrop sokiem z cytryny i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Następnie posmaruj je śmietaną, doprawioną skórką otartą z cytryny i pieprzem cayenne.

Na patelni stop masło i obsmaż posmarowane udka z obu stron na złoty kolor. Przełóż je do rondla, dodaj rodzynki, pokrojone w paseczki morele i śliwki. Zalej gorącym bulionem i duś pod przykryciem. Pod koniec duszenia wlej pozostałą doprawioną śmietanę. Całość wymieszaj i podgrzej.

Udka pysznie smakują z makaronem, francuskimi kluskami lub ryżem, posypane zieloną pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...