- 4 udka kurczaka
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- po 5 dag: suszonych moreli, śliwek bez pestek i rodzynek
- łyżka soku i łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- sól
- szczypta pieprzu cayenne
Umyte i osuszone udka natrzyj solą, skrop sokiem z cytryny i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Następnie posmaruj je śmietaną, doprawioną skórką otartą z cytryny i pieprzem cayenne.
Na patelni stop masło i obsmaż posmarowane udka z obu stron na złoty kolor. Przełóż je do rondla, dodaj rodzynki, pokrojone w paseczki morele i śliwki. Zalej gorącym bulionem i duś pod przykryciem. Pod koniec duszenia wlej pozostałą doprawioną śmietanę. Całość wymieszaj i podgrzej.
Udka pysznie smakują z makaronem, francuskimi kluskami lub ryżem, posypane zieloną pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz