Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Krokiety z kurczaka

Składniki na 4 porcje:
  • 4 piersi kurczaka
  • 4 kawałki ostrego żółtego sera (długości 7-8 cm i szerokości 1,5 cm)
  • 4 łyżki startego żółtego sera (razem około 25 dag)
  • 1 łyżka masła
    2 łyżki ziół (gotowej mieszanki do kurczaka lub zmieszanych: oregano, majeranku, tymianku i pieprzu ziołowego)
  • 1 jajo
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki tartej bułki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Filety delikatnie rozbij tłuczkiem na płaty, posmaruj cienko miękkim masłem, posyp obficie ziołami. Na każdej porcji połóż kawałek sera, zwiń tak, jak krokiety i zepnij wykałaczką. Następnie obtocz w mące, roztrzepanym jaju i tartej bułce. Obsmaż na rumiano na rozgrzanym oleju.

Po obsmażeniu przełóż do brytfanny, posyp serem oraz resztą ziół i zapiecz w piekarniku (15-20 minut) w temperaturze 190°C.

Krokiety podawaj z ryżem lub frytkami i surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...