Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Udka kurczaka po afrykańsku

Składniki:
  • 4 udka z kurczaka
  • 20 dag orzeszków ziemnych
  • po 1/2 łyżeczki suszonej mięty i cząbru (lub po łyżce posiekanych świeżych ziół)
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki wody
  • pieprz
Umyte i osuszone udka skrop sokiem z cytryny, natrzyj pieprzem i pozostaw na pół godziny w chłodnym miejscu, po czym usmaż na oleju na złoty kolor. Na gorącej patelni upraż posiekane orzeszki ziemne i zagotuj z 2 łyżkami wody.

Usmażone udka przełóż do rondla, dodaj orzeszki, posyp całość ziołami, zalej winem i duś pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 20 minut. Podaj z ryżem lub makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...