Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Kura po haitańsku

Składniki:
  • 1 kura (ok. 1,5 kg)
  • 4 pomarańcze
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • suszony tymianek
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanego zielonego tymianku
  • sól, pieprz
  • 4-5 kropli tabasco
Umytą i osuszoną kurę podziel na porcje, ułóż w rondlu, posyp skórką z cytryny, zalej sokiem wyciśniętym z dwóch pomarańczy. Teraz przykryj i wstaw na noc do lodówki. Po wyjęciu natrzyj solą, pieprzem i suszonym tymiankiem, zostaw na godzinę w chłodnym miejscu.

Na patelni rozgrzej olej, usmaż porcje kury na złoty kolor. W płaskim rondlu stop następnie masło, zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę i czosnek. Przypraw do smaku sosem tabasco, skórką otartą z jednej pomarańczy i zielonym tymianek. Chwilę smaż ciągle mieszając, po czym włóż porcje mięsa, polej sokiem pomarańczowym z marynaty. Duś na małym ogniu pod przykryciem około godziny.

Kurę wyjmij z rondla, sos powstały podczas pieczenia przetrzyj przez sito, wlej do rondla, zagotuj i dodaj wodę (2 łyżki) rozmieszaną z mąką ziemniaczana. Do tak przygotowanego sosu dodaj kurę i pokrojone w kostkę pomarańcze, podgrzej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...