- 1 kura (ok. 1,5 kg)
- 4 pomarańcze
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- suszony tymianek
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka posiekanego zielonego tymianku
- sól, pieprz
- 4-5 kropli tabasco
Na patelni rozgrzej olej, usmaż porcje kury na złoty kolor. W płaskim rondlu stop następnie masło, zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę i czosnek. Przypraw do smaku sosem tabasco, skórką otartą z jednej pomarańczy i zielonym tymianek. Chwilę smaż ciągle mieszając, po czym włóż porcje mięsa, polej sokiem pomarańczowym z marynaty. Duś na małym ogniu pod przykryciem około godziny.
Kurę wyjmij z rondla, sos powstały podczas pieczenia przetrzyj przez sito, wlej do rondla, zagotuj i dodaj wodę (2 łyżki) rozmieszaną z mąką ziemniaczana. Do tak przygotowanego sosu dodaj kurę i pokrojone w kostkę pomarańcze, podgrzej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz