Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Udka kurczaka na dziko

Składniki na 4 porcje:
  • 4 udka kurczaka
  • sok z cytryny
  • 1 duża cebula
  • 30 dag owoców aronii
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • mielony jałowiec
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 goździki
  • po 5-6 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • gałązka świeżego lub ćwierć łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 posiekany korzeń imbiru
  • jarzynka do mięs
  • mielony pieprz
Umyte i osuszone udka skrop sokiem z cytryny, natrzyj jarzynką, pieprzem i jałowcem, po czym odstaw na pół godziny w chłodne miejsce.

Obierz i posiekaj cebulę, a udka zrumień na rozgrzanym w płaskim rondlu oleju. Dodaj do nich masło i cebulę i jeszcze chwilę wszystko razem podsmaż na dużym ogniu. Po wlaniu wina i wrzuceniu liści laurowych, goździków, ziela angielskiego, pieprzu, imbiru i tymianku duś całość pod przykryciem około 30 minut.

Gdy mięso będzie prawie miękkie, wyjmij udka, sos przetrzyj przez sito, dodaj aronię i wymieszaj, a następnie z powrotem włóż udka i poduś potrawę jeszcze około 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...