- 4 udka kurczaka
- sok z cytryny
- 1 duża cebula
- 30 dag owoców aronii
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- mielony jałowiec
- 2 liście laurowe
- 3-4 goździki
- po 5-6 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
- gałązka świeżego lub ćwierć łyżeczki suszonego tymianku
- 1 posiekany korzeń imbiru
- jarzynka do mięs
- mielony pieprz
Obierz i posiekaj cebulę, a udka zrumień na rozgrzanym w płaskim rondlu oleju. Dodaj do nich masło i cebulę i jeszcze chwilę wszystko razem podsmaż na dużym ogniu. Po wlaniu wina i wrzuceniu liści laurowych, goździków, ziela angielskiego, pieprzu, imbiru i tymianku duś całość pod przykryciem około 30 minut.
Gdy mięso będzie prawie miękkie, wyjmij udka, sos przetrzyj przez sito, dodaj aronię i wymieszaj, a następnie z powrotem włóż udka i poduś potrawę jeszcze około 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz