- 1 duży kurczak
- 1 1/2 szklanki ryżu
- 1 duża cebula
- 2 kostki bulionu warzywnego
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka słodkiej papryki
- jarzynka
- sól
- olej do smażenia
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju i łyżkę masła, a następnie podsmaż cebulę. Przełóż ją na talerzyk. Na pozostałym tłuszczu obsmaż wypłukany i osuszony ryż (posypany papryką), wymieszaj go z cebulą.
Obsmażony ryż przełóż do żaroodpornego naczynia. Na ryżu ułóż porcje kury. Polej 2 szklankami bulionu z kostek i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury około 250°C. Piecz, aż ryż i mięso będą miękkie.
Gotową potrawę posyp posiekaną natką pietruszki - podawaj natychmiast po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz