Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Kura sarda

Składniki na 6 porcji:
  • 1 duży kurczak
  • 1 1/2 szklanki ryżu
  • 1 duża cebula
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • jarzynka
  • sól
  • olej do smażenia
Na początku przygotuj kurczaka - podziel go na porcje, posyp solą i jarzynką, następnie obsmaż na oleju na złoty kolor na gorącym tłuszczu.

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju i łyżkę masła, a następnie podsmaż cebulę. Przełóż ją na talerzyk. Na pozostałym tłuszczu obsmaż wypłukany i osuszony ryż (posypany papryką), wymieszaj go z cebulą.

Obsmażony ryż przełóż do żaroodpornego naczynia. Na ryżu ułóż porcje kury. Polej 2 szklankami bulionu z kostek i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury około 250°C. Piecz, aż ryż i mięso będą miękkie.

Gotową potrawę posyp posiekaną natką pietruszki - podawaj natychmiast po przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...