- 4 udka z kurczaka
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 strączki suszonego chili
- 1 liść laurowy
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 2 suszone grzyby
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki bulionu pieczeniowego w płynie
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól
W rondlu mocno rozgrzej olej, zrumień na nim udka ze wszystkich stron. Po dodaniu pokrojonej w plasterki cebuli i roztartego z solą czosnku przez chwilę podsmaż je razem, po czym dodaj pokruszone chili, pokruszony listek laurowy, pokrojone grzyby, wino, wywar z grzybów i sok z cytryny i - potrząsnąwszy rondlem - duś pod przykryciem przez około 25 minut.
Gdy udka staną się miękkie, wyjmij je z rondla, a powstały sos przetrzyj przez sito, dodaj miód, bulion, pieprz cayenne i - mieszając - potrzymaj na ogniu, aż sos zgęstnieje i nabierze konsystencji kremu.
Teraz wymieszaj sos ze śmietana, podgrzej w nim udka i gotowe - posyp jeszcze orzeszkami. Podawaj z frytkami lub makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz