Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Udka kurczaka po katalońsku

Składniki:
  • 4 udka z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 strączki suszonego chili
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 2 suszone grzyby
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki bulionu pieczeniowego w płynie
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól
Umyte i osuszone udka natrzyj solą i mieloną papryką, i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Jednocześnie namocz umyte grzyby, a następnie - ugotowane w niewielkiej ilości wody - potnij w paseczki.

W rondlu mocno rozgrzej olej, zrumień na nim udka ze wszystkich stron. Po dodaniu pokrojonej w plasterki cebuli i roztartego z solą czosnku przez chwilę podsmaż je razem, po czym dodaj pokruszone chili, pokruszony listek laurowy, pokrojone grzyby, wino, wywar z grzybów i sok z cytryny i - potrząsnąwszy rondlem - duś pod przykryciem przez około 25 minut.

Gdy udka staną się miękkie, wyjmij je z rondla, a powstały sos przetrzyj przez sito, dodaj miód, bulion, pieprz cayenne i - mieszając - potrzymaj na ogniu, aż sos zgęstnieje i nabierze konsystencji kremu.

Teraz wymieszaj sos ze śmietana, podgrzej w nim udka i gotowe - posyp jeszcze orzeszkami. Podawaj z frytkami lub makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...