Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Udka indyka na kwaśno

Składniki na 2 porcje:
  • 2 udka indyka
  • mała gałązka rozmarynu
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • sól, biały pieprz
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
Mięso opłucz i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Poodrywaj igiełki rozmarynu, pokrój w plasterki cytrynę, na suchej patelni skarmelizuj cukier. Teraz wlej olej i podsmaż indyka (od czasu do czasu go odwracaj, aby równomiernie się zrumienił). Oprósz go solą, pieprzem, posyp igiełkami rozmarynu i zalej bulionem drobiowym. Potem dodaj plasterki cytryny, przykryj i zostaw na małym ogniu jeszcze przez 10 minut.

Gotową potrawę dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawaj z bagietką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...